Новини

20.08.2014 г.

За йодът и лятото

През лятото, в горещините, заедно с потта ние из­хвърляме и големи количества йод, а това неизбежно се отразява на здравето ни - организмът отслабва, настиваме много лесно, кръвното налягане се покач­ва, понякога се появяват и проблеми със сърцето. Тези неразполо­жения понякога се дължат на липсата на йод. В народната медицина той е на почит: използва се при наранявания, натъртвания, за промиване на драскотини и др.

Много лесно можете да проверите сами дали имате непоносимост към йод: намажете някой участък от тялото - ако на следващия ден кожата там е започнала да се лющи, значи имате повишена чувствителност към този елемент.

В човешкия организъм всички тъкани, включител­но и щитовидната жлеза, съдържат йод. Недостигът на йод води до появата на крайно неприятната бо­лест, наречена „гуша". Щитовидната жлеза е свързана с дейността на централната нервна система, кръвообразуването и нарушенията във функционирането й водят до разст­ройство на целия организъм.

Вече споменахме, че лятно време изразходваме голямо количество от него. Затова е хубаво през есента да консумираме повече плодове и зеленчуци, съдържащи този елемент: грозде (особено тъмните сортове), сливи (заедно с люспите), цвекло.

Дневната доза йод може да си набавяте, ако редовно изяждате по 5 ябълкови семки. Семената на прес­ните домати, люспите на сливите, касисът, червеното френско грозде и аронията също могат да ни снабдят с този елемент. Освен това те запазват качествата си даже и при сушене, единствено не бива да се варят.

Ако през зимата консумирате редовно сушени плодове, кайсии, круши, стафиди, покълнало жито, ще изчезне раздразнител­ността, ще бъдете бодри, свежи и работоспособни. Препоръчваме и отварите от соя, фасул, кори от нар, борови връхчета (ефикасни са при кис­ти, ерозия на шийката на матката, трихомонаден колпит).

Изключително полезен е и сокът от кисело зеле (съдържа голямо количество витамин С) - особено в комбинация с червен пипер и цвекло: червените и пурпурни елементи съдържат защитни вещества, ко­ито само за няколко секунди унищожават вирусите и бактериите.

Йодът повишава активността на левкоцитите, ко­личеството на еритроцитите и хемоглобина; намаля­ва съдържанието на холестерин и липопротеини в кръвта. Ако детето ви има бледи устни, обърнете внимание - това може да е сигнал за анемия!

Тази статия е на: Д-р Валерия Евтимова - alternative-medicine.dalir.net

Още: Йод, Aбсолютни елементи - най-важни за организма.